Wat heb ik met de Watergraafsmeer?

0

31 december 1962 – 31 december 2016
Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Ik woon sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheren wij deze website. Ik schrijf verhalen, interview mensen in de WGM en organiseer verhalenwandelingen.

Het blijft een geweldig stadsdeel

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Wat heb ik met de Watergraafsmeer? Ik ben er niet geboren (in Purmerend) maar ik mag wel zeggen dat ik zeer verknocht ben geraakt aan dit stadsdeel. Ik woon er al 54 jaar met veel plezier.

Er zijn in de loop der jaren veel dingen veranderd. Toen ik rond 1960 voor het eerst bij de familie Haen, de meeste van u overbekend door de heerlijke kroketten en nierbroodjes, over de vloer kwam, voetbalde de toen ongeveer 10-jarige Louis van Gaal nog met mijn zwagertjes op het grind voor de automatiek op het Galileïplantsoen.

College de Meer heette nog gewoon de Hadewychschool en we gingen nog iedere zondag braaf naar de H.H. Martelaren van Gorcumkerk, nu Hofkerk geheten. AJAX speelde in stadion De Meer en trok duizenden toeschouwers, vooral uit de Indische Buurt, die massaal via de Middenweg naar het stadion liepen en op de terugweg een kroketje uit de automatiek van Haentje trokken.

Het verkeer vanuit Noord en het Gooi reed nog allemaal over het Galileïplantsoen en veroorzaakte flinke verkeersdrukte, maar ook veel klandizie, wat grotendeels verdween door de komst van de ringweg.
De meeste voetbalclubs waren nog niet gefuseerd en heetten nog D.J.K., Madjoe, de Geuzen enz.

De Kamerlingh Onneslaan was nog niet aangelegd. Het oude postkantoor en de zaak van Lintvelt stonden op de plek waar nu de doorgang vanaf de Middenweg is.

Het was een rustige buurt zonder terrassen en bakfietsen op de stoep. Té rustig vonden veel mensen. Iets voor ouderen, maar anno 2017 is het juist een zeer gewilde buurt bij jonge gezinnen. Er is nog steeds veel groen, ondanks de oprukkende woningbouw. De Watergraafsmeer heeft nog altijd iets dorps. En je bent snel in en snel uit de stad, zeg ik altijd. Ik woon hier nog steeds met veel plezier.

Share.

Leave A Reply