1962 – 2010
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
De huiskamer van Amsterdam
In het weekend was er altijd ergens feest in Casa400; en door de week ook wel. Het voormalige studentencomplex werd wel de huiskamer van Amsterdam genoemd. Het gebouw had een dubbelrol: tien maanden belegerden studenten het, twee zomerse maanden verbleven er toeristen. Dankzij de hotelfunctie bleven de huren laag.
Casa 400 ging het gebouw heten
Dat was een formule die vier studenten eind jaren ’50 in Kopenhagen leerden kennen. Met het eerste geld dat ze voor het plan vergaarden huurden ze een vliegtuig om daar aan ambtenaren, journalisten en mensen van universiteiten te laten zien dat het concept werkte. Casa 400 ging het gebouw heten, naar het aantal kamers. De reputatie in het studentenleven was aanvankelijk dat het niet stoer was om daar als student te wonen. Te chic. In andere studentenhuizen ging het er wat wilder en chaotischer aan toe; welke student had nou een eigen douche en telefoon?
Jaap Kruizinga droeg namen aan voor zalen en restaurant
In 1961 ruimde het Algemeen Handelsblad een halve pagina in voor een artikel over de nieuwbouw aan de James Wattstraat. Elf woonlagen op 450 palen en een huur van hooguit 70 gulden, juichte het stuk in de krant.
De drie onderste bouwlagen werden bestemd voor algemene voorzieningen. Daar kwamen een kantine, een beddenopslag en vergaderzalen. Casa werd in de loop der jaren een druk gebruikte locatie voor bijeenkomsten en zelfs een tentententoonstelling. Van wie het initiatief kwam is niet meer te achterhalen, maar Watergraafsmeer-historicus Jaap Kruizinga droeg in 1967 namen aan voor vier vergaderzalen en voor het restaurant. Het werden de Frankendaelzaal, Pieter Nieuwlandzaal, Schagerzaal en Eenhoornkamer.
De Pieter Nieuwlandzaal
Nog in april 1983 hield het Koninklijk Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Genootschap in de, naar het Watergraafsmeerse wonderkind Pieter Nieuwland genoemde zaal zijn jaarvergadering. Voor het restaurant had Kruizinga de naam van voormalig buitenhuis Starrebosch aangedragen. Casa-directeur Max Wellink was er blij mee, blijkt uit zijn bedankbrief.
Jo Haen zegt
Ik ben gisteren eens gaan informeren in de oude Casa naar de Pieter Nieuwlandzaal enz. bij House of Watts, het restaurant beneden. Maar helaas is er niets meer terug te vinden. Toen ben ik naar de nieuwe Casa gegaan, maar ook daar geen resultaat. Een aantal zalen zijn vernoemd naar wetenschappers van de VU of GU. Helaas. Geen historisch besef.
Jo Haen