Weerzien met onze ‘juffrouw Vliegenthart’

5

1951 – 2019

Door: Anne de Wit-Zuidema (1948) Geboren in Rotterdam en eind oktober 1951 op het Voltaplein 41hs komen wonen. Een goed Gereformeerd gezin. We kerkten in de Koningskerk. Mijn vader was onderwijzer en kon een baan krijgen aan de Funenschool.

De klas op de trouwdag van juffrouw Vliegenthart bij de ingang van de Emmakerk – Foto: Anne de Wit-Zuidema – Alle rechten voorbehouden

Ik kwam in de tweede klas bij Juffrouw Vliegenthart in de klas. Drie heerlijke jaren volgden. Na de lagere school ging ik naar de HBS en vervolgens naar de Gereformeerde kweekschool, waarmee ik in de voetsporen van mijn vader en in die van juffrouw Vliegenthart trad. Na de kweekschool ben ik Ontwikkelingspsychologie gaan studeren, maar ik heb ook vaak ingevallen in diverse klassen en basisscholen. Ik heb mijn loopbaan beëindigd als opleidingsadviseur bij een grote zorginstelling in Haarlem. Sinds mijn pensioen ben ik actief als vrijwilliger bij het Hospice in Haarlem en nog enkele organisaties op het gebied van de gehandicaptenzorg.

Een berichtje over ‘mijn’ juffrouw Vliegenthart
Met de regelmaat van de klok verschijnt de foto van de Fraunhoferschool op de pagina van Vrienden van Watergraafsmeer. De dependance van de Hogewegschool, die op 24 juni 1959 is afgebrand. Er verschijnen dan van alle kanten gelijk allerlei dierbare herinneringen aan juffrouw Otto en juffrouw Dikhout, maar nooit aan juffrouw Vliegenthart bij wie ik van de tweede t/m de vierde in de klas heb gezeten. En dáár heb ik dus hele dierbare herinneringen aan.

Ik besloot er verandering in aan te brengen en postte een berichtje over ‘mijn’ juffrouw Vliegenthart. Met kerende post ontving ik van Jo Haen een verrassende reactie. Zij schreef, dat zij mijn juf wekelijks op vrijdag ziet en spreekt. Om kort te gaan, Jo heeft mij in contact gebracht met mijn juf. Ik wilde haar zo graag weer eens zien en spreken.

Corrie, Adrie en Anne op de bank voor het huis in Ransdorp – Foto: Anne de Wit-Zuidema – Alle rechten voorbehouden

Een heerlijk weerzien
Op 24 april was het zo ver. Met mijn jeugdvriendinnetje en klasgenootje, Corrie Bosch, togen we naar het eindstation van de nieuwe metrolijn in Amsterdam en warempel, daar stond onze juf ons in haar auto op te wachten. Ze meldde gelijk, dat wij haar nu Adrie mochten noemen, want het leeftijdsverschil van 14 jaar speelt nu natuurlijk geen rol meer. Helemaal toen ik haar vertelde dat mijn oudste broers resp. 17 en 16 jaar ouder waren dan ik en Corrie en ik hen ook bij de voornaam mochten aanspreken.

Wat een heerlijk weerzien was het en wat hebben we een supergezellige middag gehad bij haar in de tuin met uitzicht op de weilanden en de koeien. We hebben elkaar verteld over hoe onze levens zijn verlopen in de afgelopen 60 jaar, maar ook leuke herinneringen opgehaald. Bijvoorbeeld over Adrie’s huwelijksdag waar we met onze hele klas bij waren. Het was bijzonder en tegelijkertijd heel vertrouwd. En dat smaakt naar meer. Ergens in september gaan we een nostalgische wandeling maken in de Watergraafsmeer. Dan zien en spreken we elkaar weer, en hopelijk daarna nog vele malen.

Klassefoto uit 1956 – Anne zit op rij 2, 2e van links. “Haar’ juf in het midden – Foto: Anne de Wit-Zuidema – Alle rechten voorbehouden

Share.

5 reacties

 1. Wilhelmina Heri Ik zat ook in de klas van juffrouw vliegenthart. Ze was een aardige lerares. Ze heeft ook nog in mijn poezie album geschreven! Wat een leuk verhaal!! Op de klassenfoto herken ik zoveel kinderen!! Ik kwam eerst iets later op deze school maar mijn klassenlerares was juffrouw Vliegenthart! Ook de foto waar jullie met haar op de bank zitten is leuk! Ik kan me voorstellen dat het een leuke dag geweest was!!

  Greet Margreet Vrolijke juf!Wat een leuk stuk Anne!
  Toen de Hogewegschool 50 jaar bestond hadden we een groot feest. Juffrouw Vliegenthart hield ons bezig met leuke liedjes zoals “De kop van de kat is jarig” en dat voor een hele grote groep ! Van de rest van de dag kan ik mij niets meer herinneren. Mijn zus Tineke had meegedaan om het programmaboekje te ontwerpen met meneer Arntzen

  Wilhelmina Heri Bij meneer Arntzen heb ik ook nog in de klas gezeten. Dat was kort nadat onze school afgebrand was

 2. Reino Rustige on

  Reino Rustige Anne! Kippenvel!! Wat super! Ik denk nog geregeld aan haar, wat een superjuf was ze. De vierde klas met haar miste ik omdat we toen in Amerika woonden. Eind vierde mocht ik nog een paar weken aanschuiven. Op mijn rapport schreef ze: Reino moet nog weer even wennen aan het klassetempo, maar wordt bevorderd naar klas 5.
  Dierbare herinneringen. Dank je wel!
  IJs en weder dienende wil ik graag mee met die wandeling!

 3. Tineke van Erk on

  Tineke van Erk Wat een geweldige ontmoeting moet dat geweest zijn, Anne en heerlijk om weer eens de oude schoolverhalen uit te wisselen. Juffrouw Vliegenthart ken ik alleen van de vergaderingen bij ons thuis, ze was altijd heel vriendelijk en belangstellend naar mij toe. En waarom bij ons thuis?: Mijn vader was onderwijzer van de 6e klas (A. Van Erk) Eerst woonden wij nog in Amsterdam Zuid toen mijn vader de aanstelling kreeg op De Hogewegschool en ben ik in de 5e klas bij de Hr. Arntzen op deze school gekomen. Daarna nog 2 jaar bij mijn vader in de klas gezeten. Ook ik sluit mij graag aan bij die wandeling❗️

 4. Dag Jo,
  Ja,wat leuk hè,dat stukje van Anne en de reacties daar op.
  En dat alles door jouw Vrienden van de Watergraafsmeer!
  Het lijkt me kostelijk om in september met nog meer oudleerlingen in de Meer rond te lopen en herinneringen op te halen.
  Ik was b.v. vergeten dat ik bij een jubileum van de school in Bellevue met steeds meer kinderen aan het zingen ben geweest tot ze allemaal met de tram uit de Watergraafsmeer aangekomen waren;het moeten er een paar honderd zijn geweest!
  Adrie Burger (juffrouw Vliegenthart)

 5. Anne de Wit-Zuidema on

  Nou Adrie, dan moeten we maar snel een datum vast gaan leggen, anders lopen de agenda’s voor september vol. Misschien dat we dat dan het beste via de mail of fb kunnen regelen. Van een aantal van jouw oud-leerlingen van de klassenfoto heb ik het e-mailadres. Dan kunnen we daarmee beginnen en waaiert het mogelijk vanzelf verder uit. Ik zal in het weekend een eerste poging doen om met jou tot een paar data te komen. En dan een dagprogramma maken. Leuk! Liefs, Anne

Leave A Reply