Well Dent, een bijzondere tandartsenpraktijk op de Middenweg

3

oktober 2017

Auteur: Jo Haen – Verteller: Wouter Vriesman (1960) Geboren in Amsterdam. Sinds 1985 heeft hij een tandartsenpraktijk, sinds 2016 op de Middenweg 165. Zijn specialisatie is angstpatiënten en kinderen.

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Geen gewone tandartsenpraktijk
Well Dent Middenweg 165 is niet zomaar een tandartsenpraktijk en Wouter Vriesman is ook geen gewone tandarts.
Je ziet het al op straat: Een reclamebord voor de ingang met daarop steeds wisselende teksten als: Eerste behandeling gratis of Vergeet niet voor het eind van het jaar een afspraak te maken (terwijl het pas september is!). En op de pui het Amsterdamse wapen. Maar i.p.v. de drie Andreaskruizen prijken er dan 3 kiezen.
En een spandoek met de tekst:
Als je 70 jaar wordt en 2 minuten per dag poetst
Dan heb je in totaal 33 dagen non stop gepoetst!!!
Hoezo: MIJN GEBIT SLIJT NIET?

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Gespecialiseerd in angstpatiënten en kinderen
Zoals gezegd: Wouter Vriesman is geen gewone tandarts. Geboren in 1960 op de Gelderse kade. Studeerde tandheelkunde en specialiseerde zich in angstpatiënten en kinderen. Vanaf 1985 oefent hij zijn beroep als tandarts uit. Sinds 2016 is hij op de Middenweg gevestigd na eerst op diverse andere plekken een praktijk gehad te hebben.

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Ontspannen en prettige sfeer
Veel mensen zijn doodsbang voor de tandarts, vooral kinderen. Daarom wil hij een ontspannen en prettige sfeer in de wachtkamer creëren, vandaar dat die er ook uitziet als een bar waar je een kopje koffie of iets anders kunt krijgen voordat je aan de beurt bent. Een bar nodigt uit tot praten met elkaar wat je in een gewone wachtkamer minder gauw doet. Er komen ook vaak mensen binnen voor alleen maar een kopje koffie.

Geen bier, alleen koffie, thee en frisdranken.
In het begin kon je ook een biertje krijgen, maar Wouter is gestopt met het schenken van alcohol. Hij wil niet verantwoordelijk worden gesteld voor mensen die misschien te veel drinken, dus alleen koffie, thee en frisdranken.
Zijn droom was ooit een Amsterdams Koffiehuis te beginnen, maar op deze manier kan het dus ook.

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Ludieke inrichting
De bar is ludiek ingericht met talloze grappige voorwerpen die met het gebit te maken hebben zoals b.v. doorzichtige ’deuropvangers’ met een gebit erin en een urinoir in de vorm van een mond met tanden. Op de w.c.-deur hangt een bordje: plee en op de deur van de kleine personeelskantine het bordje: ketine!
Ik keek mijn ogen uit naar al dat ludieks. Wouter blijkt een man te zijn met veel fantasie. Maar wordt hij door al die ‘gekke’ dingen wel serieus genomen?
Volgens Wouter stellen de mensen dit juist zeer op prijs. Er komen hier klanten van heinde en ver. Inmiddels al zo’n 1600. Er is naast Wouter nog een tweede tandarts aanwezig, Dounia, er zijn 2 mondhygiënisten en 3 tandartsassistenten.

Foto: Jo Haen – 2017 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Persoonlijk contact en aangepaste openingstijden
Hij wil geen 4-muren-tandarts zijn, dus de tandarts als een soort ‘god’ omringd door het personeel. Nee, hij wil juist persoonlijk contact met de cliënten. Wouter paste ook de openingstijden aan aan de behoefte van b.v. Z.Z.P.-ers waardoor je er dus terecht kan van 07.00 uur – tot 20.00 uur.
De ene ploeg werkt van 07.00 uur – 15.00 uur en de andere van 11.00 uur – 20.00 uur. En hij werkt met combinatie-afspraken, waarbij alle behandelingen in één keer worden gedaan en de cliënt niet tig keer hoeft terug te komen.
De praktijk op de Middenweg bestaat uit 2 gedeeltes: de wachtkamer ingericht als bar met grappige en ludieke voorwerpen maar achterin is het allemaal serieus. Daar zijn 3 behandelkamers, volledig ingericht.

Wouter en Dounia, de twee tandartsen – 2017 – Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

‘Amateur morgenster’
Ik vroeg hem hoe hij aan al die leuke en aparte dingen komt: “Ik ben een ‘amateur morgenster’ en uiteraard kijk ik goed uit op rommelmarkten enz. Het is mijn bedoeling om ieder half jaar het ‘interieur’ te veranderen. Er komen dan weer andere spulletjes”.

Stichting Dental Care
Naast de praktijk is Wouter eigenaar van de Stichting Dental Care. Met een door hem zelf bekostigde omgebouwde vrachtwagen tot tandartspraktijkruimte gaat hij één maand per jaar naar b.v. Marokko of Mauritanië waar hij op afgelegen gebieden de mensen gratis behandelt. Een geweldig initiatief natuurlijk en dat tekent ook de man: sociaal bewogen en een mensenvriend.

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Share.

3 reacties

  1. Gisteren voor het eerst bij deze tandarts geweest.
    Ik ben een 1e klasse super schijterd … maar perfect.
    Je kijkt je ogen uit in de tja…. wachtkamer!!!
    Het is gewoon een bar, super relaxt.
    Een aanrader voor iedereen.

Leave A Reply