Winkelen rond de Cornelis Drebbelstraat

2

31 december 1965 – 1 januari 1997

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Bloemenwinkel ’t Hoekje Corn.Drebbelstraat/hoek Wakkerstraat – 2012 .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Een verhaal over het winkelen in de omgeving van de Cornelis Drebbelstraat.

In 1966 kwam ik in die straat te wonen. Ik had, wat het winkelen betreft, zo mijn vaste rondje. Eerst naar de Willem Beukelszstraat waar ik bij bakker van Deudekom een gesneden volkorenbrood en een paar krentenbollen kocht. Zijn vrouw stond in de winkel en af en toe hielpen de dochters mee.
Dan met mijn kratje lege flessen naar Eppe v.d.Heide, de melkboer in de Wakkerstraat. Hij bezorgde ook aan huis maar ik ging liever naar de winkel. 2 Flessen halfvolle melk, 1 fles karnemelk, yoghurt en 2 ons gesneden Edammer kaas. Nog met de hand gesneden waarbij Grietje de kaas over een soort plank met een mes haalde. Een soort vergrote kaasschaaf. Gewone yoghurt, niet met vruchten of zo. Dat was lux alleen voor de zondag.
Bij Messink, de groenteboer, haalde ik dan de aardappelen, die nog gewoon los verkocht werden en waarvan je de naam wist. Opperdoezen, Bintjes, Andijker muizen of Zeeuwse kleiaardappelen. De krieltjes werden geschraapt waar je bij stond en de zuurkool kwam nog echt uit het vat. De groenten en aardappelen werden verpakt in oude kranten.
Voor bloemen naar Dinie van ’t Hoekje op de hoek Corn.Drebbelstraat/Wakkerstraat. Later nam Ushi (Ursula) de zaak. Het is bijna de enige winkel die er nog is uit die tijd.

In de Wakkerstraat zat slager Rijper (nu slagerij de Wit, deze winkel is al sinds 1915 een slagerij !), maar ik ging naar slagerij Fontijn op de Middenweg. Ook een zaak die er al heel lang zat.
Doorregen lapjes, schenkel met been om soep te trekken wat ik trouwens nog steeds zelf doe, katenspek, pekelvlees en gelardeerde lever, allemaal even lekker. Ook kocht ik wel eens een stuk verse lever, dat ik dan thuis zelf heel zacht tegen de kook aan in een pannetje in het water gaar liet worden. En dan in dunne plakjes op een sneetje vers wit brood, een beetje zout erop. Heerlijk !

Willem Beukelszstraat 35 Bakkerij Jan van Deudekom – 1930 .
Foto: Familie Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

 1. DIERENWINKEL IN DE WAKKERSTRAAT
  Ja, ook ik weet nog dat in de Wakkerstraat een dierenwinkel was. Althans er werden enkele dieren verkocht. De inventaris bestond voor het merendeel uit zakken met voer. Bij elkaar gaf het voer een aparte geur die in de winkel hing. Ik heb er ooit twee waterschildpadjes gekocht en de winkelier wist er niet zo veel van als het over verzorging ging. In mijn ogen was de winkelier een oude kleine man met een bril met dikke glazen. Hij droeg altijd een stofjas. Mijn ervaring is van 1962.

  Een blok verderop in dezelfde Wakkerstraat was een ouderwets koffiehuis waar arbeiders zaten te schaften. En er tegenover stond een toen al vervallen door veel hout ondersteund met naar ik vaag meen te herinneren een fietsenstalling.

  En om de middenstand af te ronden in de Wakkerstraat had je toen op de hoek met de Ringdijk de verfwinkel van Hopman en ernaast zat een kachelsmid. Aan de overkant op de hoek was een café.
  Aan de andere kant op de hoek met de vrij nieuwe Kamerlingh Onneslaan was een Austin/Morresgarage.

  John

 2. Dag John,

  Misschien heb je gelijk … Maar een dierenwinkel in de Wakkerstraat zo rond 1962?
  Ik woonde in de Simon Stevinstraat en deed een tijdje terug veel zoekwerk naar alle winkels in de buurt.
  Bekijk evt. http://www.fhvzelm.com/blog/?p=169.
  Vergis je je niet met de Cornelis Drebbelstraat? Want daar zat een koffiehuis met een fietsenstalling aan de overkant.

  Mvg, Frans van Zelm

Leave A Reply