Wonen in de marechausseekazerne

0

1943 – 1950

Verteld door: Anneke Dirksen-Bakker (1939) Geboren in Klundert.

Op het terrein van de kazerne - Foto: Josée Bakker - Alle rechten voorbehouden

Op het terrein van de kazerne in de Jennerstraat – 1947 – Foto: Josée Bakker – Alle rechten voorbehouden

Bernard Bakker, de vader van Anneke, werkte bij de marechaussee, eerst als hoefsmid en daarna als opperwachtmeester en woonde van 1943 tot 1949 met zijn gezin in een woning op het terrein van de marechausseekazerne in de Jennerstraat bij de Kruislaan.

Vanaf 1943 woonden wij in de kazerne. Om de kazerne heen waren 5 woonhuizen, die bewoond werden door mensen van de politie. In de oorlog was de kazerne gevorderd door de Duitsers. Zij hielden daar krijgsgevangenen vast. Mijn vader was hoefsmid en besloeg de paarden van de Amsterdamse politie in de smederij, die bij de kazerne was.
Na de bevrijding is er in de straat een feest geweest. De kinderen waren verkleed. Ik heb daar nog een foto van.

Aan het eind van de Jennerstraat was het Robert Kochplantsoen. Daarachter tot minstens de Maxwellstraat was braakliggend land. Zomers speelden wij daar en in de winter als een stuk land ondergelopen was, leerden wij er schaatsen.
In de Jennerstraat was een melkboer (Kouwenhoven) en in hetzelfde portiek een schoenmaker (Bosboom). De melkboer had een groot gezin. De schoenmaker was ouder. In de Jennerstraat woont altijd nog de familie van Veeren.

Ik ging met Thea Velders naar de kleuterschool in de Wakkerstraat. We gingen dan met het rijtje. D.w.z. Het startte bij de Kruislaan en overal kwamen er kinderen bij. Zo hoefden de ouders de kinderen niet naar school te brengen.

Aan de overkant woonde de fam. Jesse. Meneer Jesse zat in het verzet. Op een gegeven moment is hij opgepakt en weggevoerd. Hij is niet meer teruggekomen. Zijn naam staat op een herdenkingszuil in het gebouw van de Nederlandse Handel Maatschappij (nu Stadsarchief) in de Vijzelstraat.
Mevr. Jesse was koerierster. Niemand wist dat. Zij hadden een zoon Wim. En als mevr. Jesse weg moest, zei ze tegen Wim: “Als Mama nog niet thuis is ga je maar naar tante Bakker (dat was mijn moeder)”. Zelfs mijn moeder heeft in de oorlog niets geweten. Mevr. Jesse had altijd wel een smoes. Na de oorlog heeft ze mijn moeder pas verteld, wat ze gedaan had.

Voor meer verhalen over het leven in de marechausseekazerne ga naar:

Krijgsgevangenen in de Marechausseekazerne in de Jennerstraat
Noodzakelijke geheimen, zelfs tussen echtgenoten
Mijn jeugd in de marechausseekazerne in de Jennerstraat

Het diploma van de hoefsmidschool - Bron: Josée Bakker - Alle rechten voorbehouden

Het diploma van de hoefsmidschool – Bron: José Bakker – Alle rechten voorbehouden

Op de achtergrond is nog een woonhuis te zien - Foto: José Bakker - Alle rechten voorbehouden

Op de achtergrond is het  woonhuis te zien – Foto: José Bakker – Alle rechten voorbehouden

Moeder met baby op de binnenplaats - Foto: José Bakker - Alle rechten voorbehouden

Moeder met baby op de binnenplaats – Foto: José Bakker – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply