1943 – 1950
Verteld door: Anneke Dirksen-Bakker (1939) Geboren in Klundert.
Bernard Bakker, de vader van Anneke, werkte bij de marechaussee, eerst als hoefsmid en daarna als opperwachtmeester en woonde van 1943 tot 1949 met zijn gezin in een woning op het terrein van de marechausseekazerne in de Jennerstraat bij de Kruislaan.
Vanaf 1943 woonden wij in de kazerne. Om de kazerne heen waren 5 woonhuizen, die bewoond werden door mensen van de politie. In de oorlog was de kazerne gevorderd door de Duitsers. Zij hielden daar krijgsgevangenen vast. Mijn vader was hoefsmid en besloeg de paarden van de Amsterdamse politie in de smederij, die bij de kazerne was.
Na de bevrijding is er in de straat een feest geweest. De kinderen waren verkleed. Ik heb daar nog een foto van.
Aan het eind van de Jennerstraat was het Robert Kochplantsoen. Daarachter tot minstens de Maxwellstraat was braakliggend land. Zomers speelden wij daar en in de winter als een stuk land ondergelopen was, leerden wij er schaatsen.
In de Jennerstraat was een melkboer (Kouwenhoven) en in hetzelfde portiek een schoenmaker (Bosboom). De melkboer had een groot gezin. De schoenmaker was ouder. In de Jennerstraat woont altijd nog de familie van Veeren.
Ik ging met Thea Velders naar de kleuterschool in de Wakkerstraat. We gingen dan met het rijtje. D.w.z. Het startte bij de Kruislaan en overal kwamen er kinderen bij. Zo hoefden de ouders de kinderen niet naar school te brengen.
Aan de overkant woonde de fam. Jesse. Meneer Jesse zat in het verzet. Op een gegeven moment is hij opgepakt en weggevoerd. Hij is niet meer teruggekomen. Zijn naam staat op een herdenkingszuil in het gebouw van de Nederlandse Handel Maatschappij (nu Stadsarchief) in de Vijzelstraat.
Mevr. Jesse was koerierster. Niemand wist dat. Zij hadden een zoon Wim. En als mevr. Jesse weg moest, zei ze tegen Wim: “Als Mama nog niet thuis is ga je maar naar tante Bakker (dat was mijn moeder)”. Zelfs mijn moeder heeft in de oorlog niets geweten. Mevr. Jesse had altijd wel een smoes. Na de oorlog heeft ze mijn moeder pas verteld, wat ze gedaan had.
Voor meer verhalen over het leven in de marechausseekazerne ga naar:
► Krijgsgevangenen in de Marechausseekazerne in de Jennerstraat
► Noodzakelijke geheimen, zelfs tussen echtgenoten
► Mijn jeugd in de marechausseekazerne in de Jennerstraat
Frans Blaas zegt
Bedankt voor het verhaal, beelden komen weer boven. De foto met de kinderwagen met op de achtergrond de Jennerstraat waar wij van maart 1950 tot midden 1959 op nummer 24hs woonden, links, net niet zichtbaar op deze foto.
Van de leeftijd van 5 tot 14 jaar heb ik daar gewoond en gespeeld.
Het vermelden van Wim Jesse, die op nummer 22 1hoog woonde en wel eens met ons een potje voetbal speelde op het voetpad links achter die muur naast de poort.
In mijn herinnering was Wim een atleet, die aan hoogspringen of verspringen deed, maar ik twijfel omdat er ook een voetballer Wim Jesse is die nu nog steeds contact heeft met Sjaak Swart van Ajax.
Riet Kleijn zegt
Ik ben RietKleijn en ik heb ook in de Jennersteraat 13 in het huis van de Marechaussee kazerne van 1954 tot 1958 Leuk om te lezen de melkboer kouwenhoven Maritin was mijn vriendje en met Wim Jesse heb ik nog geschaatst !!! Rondjes om de Begraafplaats heen, Ik werkte toen bij de Spar op de van t Hoflaan , wat prachtig om te lezen zeker omdat het echt Nostalgie is
Reacties zegt
Lidwien Remmers Ik heb daar als 9 jarige met steentjes ketsen in de plassen per ongeluk een heel groot raam van de kazerne stuk gemaakt. Wonend op de Kruislaan wisten ze me snel te vinden…Mijn ouders hebben uiteraard de kosten vergoed. Maar ik was zo onder de indruk dat ik jaren lang niet meer langs de kazerne durfde.
Corrie van Ekris Toen ik op de middenmeer mavo zat in de jaren 60-70. Zat er een meisje bij mij in de klas Ingrid Wink als ik me niet vergis die woonde daar.
Nienke zegt
Corrie, klopt ik zat ook in die zelfde klas.
Nienke van Doorn.