Wooncoöperatie bouwt op Archimedesplantsoen

0

Uit drie aanbiedingen heeft de gemeente Amsterdam gekozen voor het plan van wooncorporatie De Nieuwe Meent. Op het Archimedesplantsoen gaat de corporatie 33 sociale huurwoningen bouwen en beheren. Als alles volgens plan verloopt, zijn de woningen in 2022 klaar. Op 13 oktober organiseert de vereniging een launchparty voor de leden.

Op het Archimedesplantsoen heeft stadsdeel Oost nieuwbouw met sociale huurwoningen en huurwoningen in het middensegment voor ogen. Dit wil het stadsdeel graag met een wooncoöperatie realiseren, voor Amsterdam een unieke manier. Met een wooncoöperatie wordt in dit geval bedoeld: een (coöperatieve) vereniging die erfpachter wordt en de woningen verhuurt aan haar leden. Het is een woonvorm waarbij de bewoners invloed hebben op de exploitatie en het beheer en onderhoud van de huurwoning (zelfbouw). Het stadsdeel ziet in de ontwikkeling van de kavel Archimedesplantsoen een kans om de kwaliteit en de openbare ruimte van de buurt te verbeteren.

Waar
Het Archimedesplantsoen ligt in de buurt Middenmeer. Het terrein dat het stadsdeel wil ontwikkelen, de kavel Archimedesplantsoen, ligt tussen de Van Koetsveldschool, het plein voor Station Amsterdam Science Park aan de Kruislaan, het spoor(talud) en de duplexwoningen van woningcorporatie Ymere. Het terrein ligt al langere tijd braak.

Wanneer
Om woningen via een wooncoöperatie op deze locatie mogelijk te maken, was een nieuw bestemmingsplan nodig. Een eerste versie van het nieuwe bestemmingsplan is op de informatiebijeenkomst in maart 2017 aan de buurt gepresenteerd. Het bestemmingsplan heeft vervolgens van 14 augustus tot en met 25 september 2017 ter inzage gelegen. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan in februari 2018 vastgesteld. De komende periode gaan we starten met de tender voor een wooncoöperatie. Naar verwachting start eind 2018 de selectie van een wooncoöperatie. De geselecteerde partij ontwikkelt vervolgens een bouwplan en vraagt een omgevingsvergunning aan. De wooncoöperatie start in 2021 met de bouw om naar verwachting in 2022 de woningen te kunnen opleveren.

Share.

Leave A Reply