6 november 2020
Vandaag is er in Park de Meer bij de Piet Keizerbrug een wormenhotel geopend. Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen.
De nieuwe kleine ‘superhelden’ zoals de wormen in de circulaire genoemd worden gaan ervoor zorgen dat groente- en fruitafval verwerkt worden tot waardevolle compost.
Dit wormenhotel is een initiatief van Duurzaam Park de Meer samen met CoCasa. De locatie voor het hotel is gekozen in overleg met buurtbewoners die willen deelnemen.
De gemeente Amsterdam ondersteunt het realiseren van wormenhotels op diverse plekken in heel Amsterdam, omdat zij zich graag inzet voor circulaire economie. Het composteren met wormen zorgt niet alleen voor betere afvalscheiding, maar ook voor verbinding en bewustwording. De hoogwaardige compost die geproduceerd wordt kan door de bewoners worden gebruikt als voeding in de tuin.
Voedingsstoffen worden zo weer aan de bodem teruggegeven en dragen bij aan de groei van planten en bloemen, wat weer goed is voor insecten, vogels enz. kortom verbetering van de biodiversiteit in Park de Meer.
Een aantal geïnteresseerde buurtbewoners was aanwezig bij de opening. Van een echte ‘house-worming’ zoals een van de bewoners het noemde, kon helaas geen sprake zijn, maar misschien bij een volgende hotel, want er is nu al zoveel belangstelling dat men overweegt een tweede hotel te gaan plaatsen. Per hotel kunnen 20 mensen deelnemen.
Iedere geïnteresseerde kreeg een klein containertje en een sleutel, waarmee men het hotel kan openen en dan zijn of haar afval in het hotel kan deponeren. Niet alle voedselafval is geschikt voor composteren, men kreeg daarover de nodige informatie.
Ben je ook geïnteresseerd meld je dan aan per mail inparkdemeer@hotmail.com of via de ‘hoteliers’ Paul van Schie p.l.th.vanschie@zonnet.nl en/of Lex Plas lexplas@xs4all.nl.
Bron: Duurzaam Park de Meer, Cocasa en gemeente Amsterdam.
Geef een reactie