Zwaan kleef aan

1

1931

Door: Henk de Koning (1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en heeft daar gewoond tot 1951. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding

Huize Frankendael aan de Middenweg met de fontein weer in volle glorie.
(2006) Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

In 1932 toen de Hogewegschool 25 jaar bestond werd er een groot feest georganiseerd. Allereerst kregen de leerlingen een gedenkbordje met daarop een afbeelding van het schoolgebouw, een bijbeltekst en de wapens van Amsterdam en de Watergraafsmeer. De tekst luidde:
2 Timotheus 3:17 “Opdat de mens Gods volkomen zij tot alle goed werk volkomen toegerust”.

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Daarnaast was er een uitvoering in het openluchttheater in de tuinen van het buiten Frankendael. Het theater werd in 1925 in gebruik genomen door het ‘Verenigd Toneel’ onder directie van Verkade en Verbeek. Het liep enige jaren goed tot de Tweede Wereldoorlog. Daarna werd het theater verwaarloosd en bijna geheel opgeruimd. Een poging om er in 1957 zomerspelen te organiseren viel letterlijk in het water. Daarna is er geen actie meer gepleegd.

Naast turnuitvoeringen onder leiding van de gymnastiekleraar Gordijn werd het toneelstuk of musical ‘Zwaan kleef aan’ opgevoerd door leerkrachten en leerlingen van de hoogste klassen. ’s Middags was er een uitvoering voor de lagere klassen, ’s avonds voor ouders, bestuursleden en genodigden. De schijnwerpers gingen aan en in de zachte zomeravond was dat een feeëriek gezicht.
Mijn vader had, als hoofd van de school, de eindverantwoordelijkheid en was zo druk als een ijverige mier. Gelukkig voor hem liep alles op rolletjes. Ik deed mee met een halteroefening onder leiding van de heer Gordijn. Ik kan me niet herinneren daarna ooit nog eens op Frankendael geweest te zijn. Maar die Zwaan-kleef-aan uitvoering blijft me altijd bij.

Dit is ongeveer de plek waar het openluchttheater zich bevond. Links de oprijlaan richting Middenweg.
(2006) Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Greet Margreet Ik heb het 50 jarige jubileum meegemaakt , groot feest ! en later 100 jaar met een reünie

    Tineke van Erk Ook ik was bij die reünie aanwezig en leuk om alle oud leerlingen weer eens terug te zien en vooral die leerlingen die bij mijn vader Dhr A. Van Erk in de klas gezeten hebben en de oud collega’s van hem weer eens gesproken te hebben met leuke en mooie verhalen omtrent mijn vader

Leave A Reply